МОЖЛИВОСТІ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА ПРЕЗЕНТОВАНІ НА ФОРУМІ В КРАМАТОРСЬКУ

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний та директор Донецького регіонального управління Микола Заєць взяли участь у форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави», організований Донецькою і Луганською обласними державними адміністраціями, Міністерством розвитку громад і територій України, комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади за підтримки Ради Європи,  який  проходив  28 і 29 листопада в Краматорську.

Учасниками форуму є представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, депутати різних рівнів, експерти, міжнародні партнери.

Захід, що проводиться щороку починаючи з 2017 року, має на меті обговорення стану та перспектив реформи місцевого самоврядування в Україні загалом та в Донецькій та Луганській областях, європейського досвіду та стандартів.

77242769 1876875285776763 3069490672638623744 n

Відкрили форум голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко і голова відділу Посольства Канади в нашій країні Ешлі Малруні. У дискусії щодо розвитку місцевого самоврядування взяли участь заступник міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода, народні депутати України Андрій Клочко, Віталій Безгін та інші промовці, виступи та коментарі яких зробили розмову фаховою та змістовною. Зокрема, заступник міністра нагадав про необхідність рухатися до досягнення Цілі 10.4 Програми діяльності чинного Уряду – «Українці мають комфортне і дешеве житло».

Одне з чільних місць серед тем, які обговорюються на цьогорічному форумі в Краматорську, належить питанню захисту прав внутрішньо переміщених осіб України. Одним з основоположних таких прав є право на достойне та стале житло. Про це неодноразово йшлося під час виступів у панельних дискусіях в рамках форуму.

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний виступив у рамках панельної дискусії «Захист прав внутрішньо переміщених осіб». Очільник Фонду зупинився на можливостях дієвого сприяння забезпеченню переміщених осіб житлом, якими володіє Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву як інструмент державної житлової політики.

78082985 1018975201771945 668954805758066688 n

 

Сьогодні діють 4 державні та 118 регіональних житлових програм, зазначив він. І лише у 23 з місцевих програм окремим рядком передбачена участь ВПО. Голова правління Державного фонду закликав органи місцевого самоврядування більш активно залучати переміщених осіб до своїх програм. Це такі самі громадяни, як і всі інші, і наявність сталого житла сприятиме інтеграції ВПО в нові громади та їх залученню до економічної діяльності.

«Завдяки підтримці міжнародних партнерів, зокрема, проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», нам вдалося достукатися до чиновників і три роки тому включити ВПО і учасників АТО як окремі категорії до державних житлових програм», - підкреслив керівник Фонду.

Саме фінансування з держбюджету є найбільш «вузьким місцем» у практичній реалізації житлової політики в Україні, сказав Сергій Комнатний. Фактичні обсяги коштів у останні роки становили десяту частину від заявленої установою потреби. Та сьогодні тут є позитивні зрушення. Завдяки активній позиції нових урядовців і депутатів парламенту вдалося збільшити на 500 млн грн фінансове забезпечення житлових програм з Державного бюджету України на 2019 рік. Кошти спрямовані на програму «Доступне житло» і нову програму житлового кредитування учасників АТО і переселенців, практичний етап якої почнеться у грудні цього року – після оприлюднення у встановленому у порядку документів, які регламентують її роботу.

29.11.2019 14 10 3

Потребує невідкладного ухвалення як новий Житловий кодекс, так і ціла низка законів, які переведуть зазначену галузь в Україні на сучасні стандарти. Це задача, яку президент України Володимир Зеленський чітко визначив одним з пріоритетів діяльності Уряду на 2020 рік.

А вже сьогодні в Держмолодьжитлі діють онлайн-реєстрація для участі в програмах і відкриті реєстри, які усувають потенційні можливості впливу чиновника на реалізацію житлових програм.

Корисним досвідом під час панельної дискусії поділилися секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма, напрямки руху до європейських стандартів у захисті прав ВПО окреслила Ганна Христова, керівниця проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень». Цікавими були і інші виступи.

Сергій Комнатний висловив сподівання, що напрацювання учасників форуму та кращі практичні кейси стануть у пригоді в процесі пошуку державною та місцевими владами України вірних відповідей на соціально-економічні потреби вимушено переміщених осіб.