Сергій Комнатний:Житло для молоді – це не зайві витрати бюджету, а людські долі!

s1 1

 

18 квітня 2019р.  у Верховній Раді України відбулися комітетські слухання «Молодіжне житлове кредитування – вклад в майбутнє європейської України», організовані парламентським Комітетом з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму. Участь у них взяли народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських та міжнародних організацій.

Відкриваючи слухання, голова парламентського комітету Артур Палатний наголосив на актуальності розглядуваного питання, нагадав про актуальний стан справ щодо фінансування житлових програм для молоді та закликав учасників слухань до конструктивної дискусії.

Учасників слухань привітав заступник міністра регіонального розвитку України Лев Парцхаладзе, побажавши плідної роботи.

У своєму виступі голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний висловив сподівання, що сьогоднішні слухання і подальша активна позиція Комітету та його керівництва допоможуть перейти від слів до практичного вирішення житлової проблеми молоді. А Держмолодьжитло зі свого боку і надалі робитиме для цього все залежне.

s4«Зайве говорити про його актуальність цього питання в умовах, коли Україна катастрофічно втрачає людський потенціал, насамперед молодь. На жаль, у нас багато говорять, але мало роблять для того, щоб створити українцям стимули залишатися жити, народжувати дітей і працювати вдома, а не під чужими парканами», - сказав очільник Фонду.

Сергій Комнатний стисло нагадав про механізм пільгового кредитування, закріплений статтею 10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні». На виконання цього Закону постановою Уряду затверджено Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молоді на придбання житла.

Не один рік програма працювала і приносила гарні результати для молоді. Але, починаючи з 2015 року, вектор державної молодіжної і житлової політики змінився. На жаль, питання підтримки молоді у вирішенні її житлового питання сьогодні серед пріоритетів держави відсутнє. Зараз програма підтримується лише місцевими бюджетами. Протягом останніх років є чітка тенденція до збільшення фінансування саме з місцевих бюджетів.

«Я переконаний: навіть в умовах децентралізації, розширення можливостей місцевого самоврядування, питання підтримки молоді у всіх напрямках, не лише у житловому питанні, має бути безумовним пріоритетом на державному рівні. Бо скоро не буде кому працювати в національній економіці», - підкреслив Комнатний.

«Якщо молодий громадянин, молода мати матиме можливість не їхати за кордон, не покидати дітей на роки на бабусь, а придбати власну оселю, - я переконаний, питання заробітку в іноземній державі відпаде для дуже багатьох», - переконаний керівник Державного фонду.

Він зазначив: «Дехто вважає, що пільгове кредитування молоді є економічно невигідним для держави. Мовляв, як тільки народиться дитина, молода сім’я перестане сплачувати відсотки, а коли з’явиться друга і третя, то половина кредиту взагалі не повернеться до бюджету. Категорично заперечую проти такого підходу. Це не математика, це не бухгалтерія: це людські долі! Ухвалюючи рішення про відновлення молодіжних житлових програм, слід проаналізувати економічні фактори, які однозначно свідчать про доцільність існування таких програм».

Завершуючи, голова правління Фонду нагадати: Україна входить до числа 30 найбільш старих країн світу за часткою осіб віком 60 і більше років. Світові процеси «старіння націй» не оминули і нашу країну. Якщо ця ситуація збережеться, якщо не створимо умови для повноцінного розвитку молодих громадян, молодих сімей, - невдовзі ввійдемо до сумної десятки лідерів країн світу, що старіють найшвидше. А одночасно поповнимо трудовий і «мозковий» потенціали Польщі, Чехії, Угорщини чи США з Канадою.

«Щоб уникнути такого сценарію, нам потрібна нова якість державної політики. На державному рівні, поряд із безумовно важливими реформами освіти, медицини, армії – пріоритетом має стати молодь: у тому числі житло для неї і гідно оплачувана робота, - резюмував Сергій Комнатний. – «Нашого цвіту по всьому світу» - прислів’я, безумовно, поетичне. Та настав час створити благодатний ґрунт для цього нашого цвіту – якщо не тепличні, то прийнятні умови для наших молодих людей, які зроблять вигідним для них залишатися вдома».

Під час слухань прозвучали виступи депутатів парламенту, представників орагнів місцевого самоврядування міста Харкова, Херсонської і Київської областей, лідерів молодіжних організацій і об’єднань, Громадської ради при Держмолодьжитлі, асоціації «Укрмолодьжитло».

 

За результатами комітетських слухань обговорена і буде ухвалена резолюція, яка містить, зокрема, заклик до виконавчої влади держави за підсумками роботи економіки у І півріччі 2019 року передбачити фінансування програми житлового кредитування молодих родин.